åkatorp

En butik i en storstad med enbart närproducerade livsmedel, order  inte minst från den egna gården. Idén är inte unik, decease men det är inte så vanligt att den omsätts i praktiken. Det har dock Akademins diplommottagare 2004, Lars och Monica Renström på Åkatorp i västgötska Bitterna gjort genom att öppna Åkatorps Skafferi på Landala Torg i Göteborg.

EGENTLIGEN BÖRJADE DET hela långt tidigare.Lars, som hade en chefstjänst på Volvo iVara, och Monica, som var lärarinna, köpte1976 en liten gård i Varatrakten.

– Åkgräsklipparen var knappast uppfunnenännu, därför skaffade vi fem får,förklarar Lars.Några år senare köpte de en hästgård,och för tio år sedan även en utgård, Åkatorp,där de nu är bosatta.

– En eldsjäl i Varatrakten tyckte attstadsborna måste lära sig mer om landetoch drog framgångsrikt igång bondgårdsturism.Vi hade köpt fler får, och börjadeservera luncher baserade på lammkött. Deblev mycket uppskattade, säger Lars. Serveringen ägde rum på hembygdsgården, men 1993 byggde makarna en egen serveringslokal och började arbeta med mat på heltid. Verksamheten utökades, och baseras i dag på styckning av lamm, men till stor del även på tillverkning av färdiga maträtter och egna charkuterier. Lars och Monica röker, torkar och gör korv, rullsyltor med mera i gamla häststallet.

– Vår verksamhet bygger på att vi kan förmedla bra lamm, främst från grannen på Lunnatorp. Jag vågar påstå att vi har Sveriges bästa lammkött, deklarerar Lars stolt. – Bland kunderna finns Spisa, Koka, Trattoria La Strega, Bjertorp och Sjöboden på Spiken. 28+, Sjömagasinet, Familjen, Riche, Taverna Brillo, Sturehof och Stockholms Matmarknad finns också bland fakturaadresserna.

GÅRDENS CHARKUTERIPRODUKTER görs uteslutande på egna recept. Merguesen, lammkorven, grynkorven och spickekorven samt det rökta och torkade betraktar Lars och Monica som riktigt lyckade.

– Fast bäst säljer nog ändå Gubbakorven och salamin. Gården har också Bo på Lantgård-aktiviteter. Laga mat på lammkött eller göra korv själv är två uppskattade programpunkter. Men så ville makarna alltså försöka satsa också i en större stad, och hittade en lämplig lokal i centrala Göteborg.

– Vi startade lite försiktigt redan i december förra året, och har utökat efter hand. Nu i augusti öppnade vi så att säga för fullt, förklarar Lars. Den färdiglagade maten och charkuterierna är från den egna produktionen, liksom en del av lammköttet samt ett närproducerat angusnötkött. Till det finns ostar från Sivans och Påverås gårdsmejeri.

– Som komplement finns även äpplemust, honung, saft och marmelad samt mjöl och hembakt, allt utvalt efter vår egen smak, och allt från lokala producenter, säger Lars.

– Resten av sortimentet, som vilt och kyckling får utvecklas ihop med kundefterfrågan. Några tillbehör, bland annat bröd eller skogsprodukter, har vi inte någon riktig lösning på än. Först skall vi utveckla vår tillgänglighet beträffande öppettider. Vifår bli ännu mer kreativa om vi skall lyckas vara mer i butiken.