Om oss

Lamm, matlagning, Birger jarl, bra miljö och medmänniskornas välfärd.
Med mitt intresse för natur och Monicas passion för ull, hittade vi för dryga 30 år sedan, vårt smultronställe på jorden. Här har vi med finullsfår som bas, utvecklat en lokal matproduktion och hantverk. Genom rätt uppfödning och egen förädling av lammprodukterna på gården,  har det blivit möjligt för oss att få vara med och sätta lokalproducerat mathantverk, på den svenska matkartan. För vårt arbete har vi också prisats med det Gastronomiska diplomet. Detta är vi väldigt stolta över, även om vi numera får utgå från ”sommarfår”.

Våra intressen delar vi med ossBitterna Åkatorp
Monicas stora glädje var, förutom fåren och hundarna, hantverket. Som ”gammal” syslöjdsfröken har hon skapat kurser i tovning och spinning. Vi delar gärna med oss av detta, matlagning och fårskötsel till dig som är vår gäst, så gott som händerna bär.

Naturens Bästa
I vår portfölj finns också aktiviteter/besöksprodukter som utvecklades under vår tid inom Naturens Bästa. Naturens Bästa hade som mål att utveckla hållbar turism baserad på lokal natur och kultur. Med tiden ser kulturen ut skymmas alltmer av naturupplevelserna, våra aktiviteter baserar sig på våra får, vår mat och avkoppling i en vacker svensk natur, där Sverige har sitt verkliga ursprung. Lars intresse för historia har också lett till att han är certifierad guide för Arn, Linné och Västergötlandsguide.

Åkatorps loglänga
Bitterna Åkatorp har en av traktens äldsta bevarade skiftesladugårdar.  Det tillhörande stallet från byn, som skiftades 1858, bygdes till under 1920-talet med likadant rivningsvirke från gamla byn, utnyttjas mest som förråd för djurskötseln och ”sjukstuga”., eftersom KRAV kräver mer utomhuslika förhållanden – då är skiftesladugården perfekt. Vi skulle enligt KRAV knappt behöva rastgårdarna , för att ge fåren tillräckliga utomhusupplevelse!

I och med flytten till Åkatorp inkvarterade vi en fårflock i loge och stall– men snart väntas andra gäster till vår gård. Vi har byggt om delar av ladugården (häststallet och sädesmagasinet) till butik respektive gästrum. I butiken finns ett litet kök, som vi använder för vår ”tillverkning” av Linka, korv, leverpastej, lammrullar och numera små färdiglagade maträtter såsom dillkött, kalops, pepparrotskött, Åkatorpsgryta, pajer osv.

Lars Renström, Monica Renström

Exempel på kunder